Welkom

Welkom op de site van 104 Verkenningseskadron

Geschiedenis, Huzaren van Boreel





Op 23 september 1893 werden door HM Koningin Wilhelmina in bijzijn van HM Koningin/regentes Emma vaandels uitgereikt, o.m. aan het 1ste Regiment Huzaren (stamlijn regiment Huzaren van Boreel). Het eigenlijke 1ste Regiment Huzaren (stamlijn Regiment Huzaren van Sytzama) was van 1880 tot 1905 opgeheven.

Toen in 1905 het voormalige 1ste Regiment Huzaren (stamlijn Regiment Huzaren van Sytzama) weer werd opgericht, kreeg dat regiment een nieuwe standaard. Het 1ste Regiment Huzaren (stamlijn Regiment Huzaren van Boreel) verkreeg weer zijn oude naam 4e Regiment Huzaren. De standaarddoek werd ingeleverd op het Departement van Oorlog. Het opschrift op het doek werd gewijzigd in 4e Regiment Huzaren en de standaard werd op 4 september 1905 opnieuw uitgereikt door H.M. Koningin Wilhelmina, die het desbetreffende Koninklijke Besluit had getekend. In feite toch een precedent omdat de stok, met name de top, niet was vernieuwd, terwijl er toch min of meer sprake was van een nieuwe standaard: nieuw korps? De regimentsnaam bekrachtigd bij Koninklijk Besluit geeft aanleiding tot een nieuwe standaard of vaandel met de gekroonde initiaal van de Vorst of Vorstin die het betreffende besluit heeft getekend. Daar de gekroonde W reeds op de top aanwezig was, werd vermoedelijk als uiting van Hollandse zuinigheid voor deze oplossing gekozen.

De standaard is in de tweede wereldoorlog "ondergedoken" (begraven in een ketel in de tuin van de toenmalige regimentscommandant, luitenant-kolonel Jonkheer de Marees van Sivinderen). Bij Koninklijk Besluit van 1 februari 1947 Nr. 71, getekend door H.M. Koningin Wilhelmina, werd het 1e Verkenningsregiment genoemd het Regiment Huzaren van Boreel. Al eerder werd de naam genoemd als voortzetting van de tradities van het 4e Regiment Huzaren.

Op 13 mei 1947 werd door luitenant-kolonel b.d. Jonkheer de Marees van Swinderen de standaard overgedragen aan luitenant-kolonel Janssens, toen belast met het commando over het herleefde regiment. In dat jaar is door zorg van het regiment het opschrift 4e REGIMENT HUZAREN gewijzigd in REGIMENT HUZAREN VAN BOREEL.

Er bestond toen nog geen regelgeving ten aanzien van cravate bij naamsverandering van regimenten en korpsen. In feite had H.M. Koningin Wilhelmina een nieuwe standaard moeten uitreiken. Het regiment heeft echter analoog aan het hiervoor geschetste precedent van 1905 gehandeld. Tot een uitreiking van deze "vermaakte" standaard is het niet meer gekomen, vooral omdat het initiatief bij het Ministerie van Oorlog niet geheel in goede aarde viel. Vrij snel daarna is het verbod uitgevaardigd om zelfstandig namen op vaandels en standaarden te wijzigen en werd bij Ministeriƫle Beschikking van 14 oktober 1952 de cravate ingevoerd.

Omstreeks 1960 was het doek van de standaard zodanig versleten dat overgegaan moest worden tot vernieuwing van het doek. Er was geen sprake van een naamsverandering derhalve moest een nieuw standaarddoek worden gemaakt, zijnde een volledige kopie van het oude doek.

Er is toen een vergissing gemaakt door een te ruime interpretatie van het Koninklijke Besluit van 14 februari 1950 Nr. 37 waarbij weliswaar de in het Koninklijk Besluit van 22 augustus 1925 Nr. 27 genoemde gekroonde W werd vervangen door een gekroonde J, maar waarbij in de tekst in artikel 2 kennelijk over het hoofd is gezien. Er is derhalve ten onrechte een volledig nieuwe standaard met een gekroonde hoofdletter J zowel op de top als op het doek gemaakt. Deze standaard is op 1 december 1961 door ZKH Prins Bernhard der Nederlanden uitgereikt.

Geen opmerkingen: